Voedingssupplementen en Corona: Feit of Fabel?

We worden met z’n allen ondergedompeld in het onbekende. We worden geteisterd door een onzichtbare vijand die we op alle fronten proberen te bestrijden.

Op vlak van voeding circuleren er allerlei adviezen die niet allemaal even wetenschappelijk onderbouwd zijn. Vlaamse voedings- en andere wetenschappers vragen daarom extra aandacht voor aanpassingen die geadviseerd worden als remedie of preventie tegen COVID-19 via allerlei kanalen. Wees dus altijd bewust van de betrouwbaarheid van de bron waar uw aanbevelingen vandaan komen.

Het NICE heeft een aantal feiten en fabels op een wetenschappelijk gefundeerde basis beschreven in een overzichtelijk artikel dat u onder deze link kan lezen.

Een gezonde en gevarieerde voeding met het gebruik van voldoende groenten en fruit blijven de absolute standaard. Een volwaardige voeding, die voldoende gevarieerd is, voldoet in normale omstandigheden in de aanbreng van vitaminen, mineralen en sporenelementen. Het gebruik van hoog-gedoseerde vitaminepreparaten zoals bv vitamine C is vele gevallen overbodig, en niet altijd ongevaarlijk. Ook het gebruik van – vaak zeer dure – superfoods wordt soms buiten de juiste context geplaatst. Het drinken van minstens 1,5l water blijft nog steeds de aanbeveling maar voor het gorgelen of drinken van warme dranken ter preventie of genezing van COVID-19 is geen enkel wetenschappelijk bewijs.

Ook de algemene dagelijkse voeding aanpassen naar een welbepaald specifiek dieet is in dit kader weinig zinvol. Het kan zelfs een aantal risico’s inhouden.

Naast een gezonde voeding wordt aanbevolen om voldoende lichaamsbeweging te nemen, zo weinig mogelijk alcohol te drinken en te stoppen met roken.

Indien u zich afvraagt of het in uw geval raadzaam is om voedingssupplementen te nemen of naar een welbepaald dieet over te schakelen raadpleegt u best uw arts of diëtist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s