Sportvoeding

Voeding en sport

Sportvoedingsadvies is maatwerk! Er zijn uiteraard een aantal belangrijke basisprincipes maar wanneer weet u of het voor uw sportief doel nodig is om uw dagelijkse voeding aan te passen en hoe doet u dat dan het best? Een sportvoedingsadvies is niet alleen afhankelijk van de duur, intensiteit of frequentie van de trainingen/wedstrijden maar ook van het type sport dat u beoefent. Bovendien is het sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en beperkingen. Het doel van een sportvoedingsadvies is om uw voeding optimaal af te stemmen op de behoeften bij uw trainingsschema. In sommige gevallen kan het zinvol zijn om een gezonde sportvoeding aan te vullen met sportvoedingspreparaten of supplementen. Het advies is altijd wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op de meest recente onderzoeksresultaten. Begeleiding kan zowel individueel als in teamverband.

Zowel in een recreatieve als een professionele setting kan een sportvoedingsadvies in grote lijnen worden ondergebracht in 3 grote groepen: de duursporten, de krachtsporten en de gecombineerde sporten, in team of individueel.

 

Duursporten

De behoefte van een duuratleet bestaat erin om een zo efficiënt mogelijke balans te vinden tussen energieverbruik en energie-inname voor-, tijdens- en na inspanningen die tot verschillende uren kunnen duren. Een goede vochtbalans en een goede lichaamssamenstelling is essentieel om een wenselijk resultaat te behalen op de wedstrijden. De focus ligt in deze sporten op uithoudingsvermogen en snelheid.

Krachtsporten

In krachtsporten ligt de focus meestal op kracht, krachtuithouding en explosiviteit. De inspanning is meestal kort maar vereist een grote belasting van de spieren. Een juiste keuze van voedingsmiddelen en een goede periodisering is erg belangrijk voor een optimaal herstel en een goede groei. In sommige sporttakken vinden wedstrijden in gewichtsklassen plaats waardoor ook hier een goede lichaamssamenstelling belangrijk is om een goede balans tussen kracht en het wenselijk gewicht te optimaliseren.

teamsporten

Bij deze sportdisciplines is een combinatie van kracht en uithouding nodig. Er is vaak veel variatie in trainingsintensiteit van verschillende trainingsvormen omdat techniek en tactiek ook een belangrijke rol spelen. Daarnaast worden spelers vaak geselecteerd voor een welbepaalde positie op het speelveld. Dat brengt met zich mee dat de lichaamssamenstelling of het energieverbruik van verschillende teamleden sterk variabel kan zijn. Daarom zijn voedingsadviezen binnen teamsport soms zeer individueel en verschillend.